15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAbsolvenţii de liceu, în focuri

Absolvenţii de liceu, în focuri

Absolvenţilor de liceu le-a rămas mai puţin de o săptămână până la prima probă a examenului de bacalaureat. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri, iar membrii comisiei judeţene au verificat condiţiile din centrele de examen.

 

OLT. Pentru proba orală de limbă şi literatură română a examenului de bacalaureat, în Olt sunt înscrişi 4.493 de candidaţi, însă numărul celor care se vor prezenta va fi mai mic. Abia astăzi se va cunoaşte numărul elevilor de clasa a XII-a care trebuie să se prezinte, pentru promovare, în sesiunea de corigenţe.

Pentru proba scrisă la aceeaşi disciplină, candidaţii sunt mai mulţi, venind la examen şi cei declaraţi respinşi în sesiunile trecute.

În aceste zile va avea loc şi şedinţa tehnică, iar la sfârşitul săptămânii se vor trage la sorţi evaluatorii. Din analiza înscrierilor pentru supraveghere şi evaluare se apreciază că în acest an nu vor mai fi probleme.

La această sesiune de bacalaureat participă şi prima promoţie de absolvenţi de Şcoli de Arte şi Meserii, care au, spre deosebire de colegii lor de la liceu, un an în plus de şcoală şi trei diplome de competenţe.

Pe 23 şi 24 iunie, candidaţii sunt aşteptaţi la prima probă a bacalaureatului, limbă şi literatură română – oral, pe 25 şi 26 iunie – limba modernă – oral, pe 27 iunie – limba şi literatura română – scris, 1 iulie – proba obligatorie a profilului – scris, 2 iulie – proba la alegere a profilului – scris sau probă practică, 3 iulie – proba la alegere din celelalte arii curriculare, 5 iulie – afişarea rezultatelor, 7 – 8 iulie – rezultatele la contestaţii, 9 iulie – rezultatele finale.

 

Şedinţă pentru evaluarea unitară la proba orală de limba română

 

Faptul că la proba orală de limba şi literatura română s-a mizat mai mult pe abilităţile de comunicare ale proaspeţilor absolvenţi şi mai puţin pe capacitatea lor de memorare a născut, evident, şi controverse. Textele-suport, deşi publicate cu doar o lună în urmă, au rămas aceleaşi. Mai rămâne acum ca şi profesorii evaluatori să se „plieze“ pe noua structură a subiectelor şi să găsească un mod unitar de evaluare. Inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, prof. Mihail Boşogea, a declarat că îi va reuni pe evaluatori pentru a stabili împreună ce greşeli de evaluare trebuie evitate şi cum poate fi diminuat subiectivismul în notare. „Una dintre regulile de la proba orală este că profesorul nu trebuie să pună întrebări care nu au legătură cu cerinţele subiectului“, a exemplificat prof. Boşogea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS